AKRİLİK ENJEKSİYON - SUSUZLAŞTIRMA
ÜÇ BİLEŞENLİ AKRİLİK ENJEKSİYON SİSTEMLERİ
- Bina temel, perde, tünel, baraj ve zeminlerde,
- Kılcal çatlak enjeksiyonları
- Soğuk derzler,
- Kalıcı sızıntı önlemlerinde.
DÖRT BİLEŞENLİ AKRİLİK ENJEKSİYON SİSTEMLERİ
- Bina temel ve perdelerinde, tünellerde ve zeminlerde,
- Kılcak çatlaklardaki sızıntıların kesilmesinde,
- Soğuk derzle,
- Kalıcı sızıntı önlemleri.
AKRİLİK ENJEKSİYON SİSTEMLERİ
Akrilik enjeksiyon ürünleri uygulamasında kullanılan ekipman özellikleri:
- İç Basınç: 20-250 bar
- Basılabilen mlz. mik.: ~3-15 l/dk.
- Kompresör çıkış ihtiyacı: ~0,5 / 1.3 m³/dk.
- Maks. Hava basıncı ihtiyacı: 8 bar
- Karışım oranı: 1:1
- Ağırlık: 35 / 50 kg
İki bileşenli pnömatik akrilik enjeksiyon pompaları, hava desteği ile çalışırlar ve güç saha koşullarına dayanıklı, yüksek hacimli yer altı yapıları akrilik enjeksiyon uygulamaları için uygundur. Akrilik enjeksiyon ürünleri çatlak içerisine enjekte edildikten sonra jelleşme tamamlandığı andan itibaren su ile şişme, su olmadığı zaman büzülme hareketine başlarlar. Böylece akrilik enjeksiyon ürünleri ileriki zamanlarda çatlaklarda gerçekleşecek hareketler sonucunda conta görevini sürdürmeye devam ederler ve uzun ömürlü bir su yalıtımı oluştururlar.
Akrilik enjeksiyon ürünlerinde reaksiyonun gerçekleşmesi için ortamda su olmasına gerek yoktur, “A” ve “B” bileşenleri birbirine karıştığı anda reaksiyon başlar. Akrilik enjeksiyon ürünü çok düşük viskoziteli ve hızlı reaksiyona giren ürünler oldukları için, yüksek basınçlı su sızıntısı meydana gelen kılcal çatlaklar için çok uygun bir üründür.
Akrilik enjeksiyon uygulamasına başlamadan önce ön hazırlık olarak malzeme hazırlığı yapılması gerekir.
“A” bileşeni, reçine ve katalizörün karıştırılmasıyla elde edilir, “B” bileşeni ise başlatıcı tozun su içerisinde çözünmesi veya güçlendirici reçine içerisinde çözünmesi ile elde edilir.
Hazırlanan akrilik enjeksiyon ürünü “A” ve “B” bileşenleri pompanın emiş yapması ile enjeksiyon uygulamasına başlanır.
Akrilik enjeksiyon ürününün jelleşme süresi çok kısa olduğu için, enjeksiyon işlemi hızla ve yüksek basınçla gerçekleştirilmelidir.
Çatlak yüzeyinden akrilik enjeksiyon ürünü sıvı veya jel halde çıkışı gözlendiğinde, mühürlenerek enjeksiyon işlemi sonlandırılır ve bir sonraki pakere geçilir.
Su sızıntısı kesildiğinde akrilik enjeksiyon işlemi sonlandırılır. Suyun yön değiştirmesi sonucu oluşabilecek yeni sızıntı noktaları aynı akrilik enjeksiyon yöntemi ile engellenir.